FORUM.OSVALECH.CZ

Diskuzní fórum Osvalech.cz

SMARTLABS Hydro Traditional

Diskuse k jednotlivým produktům v http://eshop.osvalech.cz

Moderátoři: Cynik, Lifter675, Reno, melounek

Re: SMARTLABS Hydro Traditional

Příspěvekod Marat » pon, 12 kvě 2014, 11:40

Ochutnal jsem hydro 32 s prichuti mandle a prislo mi to dobre, ten horky ocas tam celkem sel. Mozna by to mohla byt taky dalsi prichut pro smartlabs hydro.
Naše nohy mají tvar bot.
Marat
 
Příspěvky: 287
Registrován: úte, 12 čer 2007, 00:11

Re: SMARTLABS Hydro Traditional

Příspěvekod Ragú » ned, 15 čer 2014, 14:26

(Od Petra Nováka)

V sortimentu sportovní výživy se objevují také hydrolyzáty proteinů. Většina konzumentů o nich má takový názor, jaký jim komerčně podá distributor, tedy takový, aby se konzumentům líbil a vysvětlil (nebo zakryl) případné vady výrobku. Tedy konzumenti opakují to, co jim řekne obchodník, aniž by se blíže seznámili s technologickou a biochemickou podstatou problému.

Proč se proteiny hydrolyzují?
V podstatě především kvůli tomu, aby se zvýšila jejich stravitelnost. Nejslabším článkem trávicí soustavy je žaludek. Zde musí proběhnout první stupeň natrávení proteinu, aby mohlo probíhat jeho další štěpení v tenkém střevě pomocí jiných trávicích enzymů. Tedy platí zásada, že protein by měl být hydrolyzován do té míry, aby se tím nahradila trávicí funkce žaludku. Protože velikost proteinů různého původu je různě velká, nedá se obecně říci, jaká by měla být velikost výsledného produktu, tedy peptidů, v Daltonech. Pro výrobce hydrolyzátu proteinu je poměrně snadné změřit množství zastoupených peptidů podle velikosti v Daltonech a potom s tím mávat zákazníkovi před nosem. Správnější by však mělo být, aby zákazníkovi napsal, jestli stupeň hydrolýzy nahradí funkci žaludku. Tady spíš musí zákazník sám zjistit, jestli to odpovídá. Tedy může porovnat stravitelnost větší dávky hydrolyzovaného proteinu. Pokud po ní netrpí plynatostí, tak stupeň hydrolýzy postačuje a nemusí shánět protein více naštěpený (a obvykle také dražší). Hydrolyzáty s vysokým stupněm hydrolýzy se používají spíše pro klinickou výživu, kde jsou poruchy trávení i na úrovni tenkého střeva a jejich použití pro sportovní výživu je zbytečně luxusní. Kromě toho se počítá s tím, že hydrolyzáty s vysokým stupněm štěpení budou při klinické výživě podávány nasogastrickou sondou (hadička zavedená až do žaludku) a chuťové vjemy nebudou rozhodující.

Jak probíhá hydrolýza
Zjednodušeně se dá rozdělit do tří metod.
1/ „Chemická“ hydrolýza, tedy na protein se působí například kyselinou chlorovodíkovou, a když naštěpení dosáhne požadované míry, tak se zastaví například hydroxidem sodným. Je to sice relativně levný postup, ale není příliš šetrný k bílkovině a výsledek je chuťově nejhorší.
2/ Enzymová hydrolýza, tedy na protein se působí pomocí proteolytických enzymů. Stupeň štěpení se řídí buďto dávkou enzymů nebo se zastaví například ohřevem. Je to finančně poněkud dražší postup.
3/ Autolýza, tedy naštěpení pomocí vlastních proteolytických enzymů obsažených v surovině. V praxi se dělá pouze u jednobuněčných a podobných organismů (kvasinky, baktérie, řasy).

Hořký hydrolyzát není kvalitní hydrolyzát
Hořkou chuť hydrolyzátu způsobují takzvané hořké peptidy. Jsou považovány za nežádoucí a jejich výskyt je ukazatelem nižší kvality hydrolyzátu. Peptid je hořký proto, že obsahuje poškozené složky. Mimo jiné hořká chuť zhoršuje chuťové vjemy při jídle, což má negativní vliv na celkové využití v organismu. Kromě toho hořká chuť je v organismu zakódována jako příznak otravy a u citlivějších osob může způsobovat nevolnost nebo další trávicí potíže. Největší množství hořkých peptidů vzniká při chemické hydrolýze. Dají se z hydrolyzátu odstranit opakovaným čištěním přes membrány, ovšem to samozřejmě prodražuje konečný produkt. Takže vysoký stupeň čištění se dělá spíše u produktů, kde výchozí surovina je levná, například kolagen (kůže, kosti). Tam se čistí až 3 x a výsledek bohatě postačuje na vyhovující chuť. Ovšem tam, kde výchozí surovina je sama o sobě drahá (koncentráty a izoláty rostlinných nebo živočišných proteinů, typicky WPC), tam se výrobci příliš nechce opakovaně čistit produkt a navyšovat tím výrobní náklady. Vůči zákazníkovi potom výrobce poněkud „mlží“ a vykládá mu, že hořké peptidy jsou typické pro vysoký stupeň hydrolýzy a samozřejmě neřekne, že produkt není dostatečně vyčištěný.

Praktický příklad:
Nejčastěji tržně nabízené jsou hydrolyzáty syrovátkového proteinu se stupněm štěpení 5 % nebo 32 %. Hydrolyzát se stupněm štěpení 5 % bohatě nahradí trávicí funkci žaludku a dobře se tráví i při vysokých dávkách a je pouze nepatrně hořký. Tedy je typicky vhodný pro sportovní výživu. Hydrolyzát se stupněm štěpení 32 % je zbytečně silně naštěpený, má odporně hořkou chuť a pro sportovní výživu není původně určený, je vhodný pro klinickou výživu.
Z debaty nad specifikacemi dvou hydrolyzátů od firmy Coneco (jeden označený na 5% a druhý DH32):

"Ono napsat speciální porovnání na tyto dva hydrolyzáty je trochu problém. Totiž ve specifikaci to v přepočtu vychází naprosto stejně. Je otázka, jestli to napsal výrobce schválně nebo náhodou. Doporučuji neřešit."

(To jenom k těm včerejším zmatkům, jestli je 5% zároveň DH32. Prostě nevíme. Víme jen to že DH32 je hořké a méně kvalitní.)




Může k tomu někdo něco říct? Díky
Uživatelský avatar
Ragú
 
Příspěvky: 8
Registrován: pát, 30 srp 2013, 09:47

Re: SMARTLABS Hydro Traditional

Příspěvekod Reno » ned, 15 čer 2014, 16:02

Zajímavé. Fakt je, že mi ta hořká chuť docela chutná:-)
Reno
Site Admin
 
Příspěvky: 9916
Registrován: čtv, 8 pro 2005, 16:40

Re: SMARTLABS Hydro Traditional

Příspěvekod melounek » pon, 16 čer 2014, 09:06

Postni sem tu debatu o specifikacích Dh5 a DH32. Co máme specifikace od výrobce, tak nejsou stejné, respective nevím, co jste porovnávali.

Jinak nevím, co chceš slyšet - o využití hydra s různou mírou štěpení jsme debatovali zde - viewtopic.php?f=3&t=3891.

Zaujal mě ten konec, tedy zda je hořčí hydro hůř "pročištěné". Mám osobní zkušenost s produkty od největších současných výrobců ve světě, přičemž se surovinou z Hilmaru jsme pracovali v počátcích (2007-2009), současná produkce je od Carberry. Kromě toho nám dealeři průběžně nabízejí produkty dalších koncernů (producentů těchto hydrolyzátů není mnoho a samozřejmě nabízejí nejrůznější produkty), jména si už nepamatuji (jedna společnost byla z Francie, další tuším Skandinávie...). Co tím chci říct - VŠECHNY hydrolyzáty s vyšším stupněm štěpení byly podobně hořké. Zajímalo by mne proto, která firma vyrábí hydro s vysokým stupněm štěpení a surovina není hořká.
Slova tohoto světa jsou příliš těžká pro ptáka, jenž nad oblaka vzlétá....
Uživatelský avatar
melounek
Guru
 
Příspěvky: 4152
Registrován: úte, 13 pro 2005, 15:19

Re: SMARTLABS Hydro Traditional

Příspěvekod Ragú » pon, 16 čer 2014, 11:29

Hele, mně osobně hořká chuť nevadí, naopak mi vyhovuje a téměř dva roky jsem neměl nic jiného, než SL Hydro. V tomhle působím jenom jako prostředník, protože mě to zajímá. Přetlumočím, zjistím víc.

melounek píše:Postni sem tu debatu o specifikacích Dh5 a DH32. Co máme specifikace od výrobce, tak nejsou stejné, respective nevím, co jste porovnávali.

Debata začíná zhruba tady, bude ale těžký se v tom vyznat, takže to shrnu. http://forum.body-control.cz/cs/tema/277-preco-sa-neda-dostat-do-sekcie-obchod/?page=5

Zajímalo mě, proč bych měl vůbec přemýšlet nad produktem, který je složen z hydrolyzátu DH5 a hydrolyzovaného kolagenu, když mám k dispozici samotné DH32 (a jednoduchá logika mi říká: vyšší % naštěpení = rychlejší absorpce = rychlejší odezva). Konkrétně jde o tenhle produkt http://obchod.body-control.cz/cs/produkty/190-max-rapid-hydro-protein/

Ale kvalita není ve stupni hydrolýzy, ale velikosti Daltonů. Čím silnější hydrolýza, tím poškozenější spektrum aminokyselin. My to máme minimálně poškozený a chuťově nehořký.
Nemůžeš posuzovat kvalitu celého produktu cenou jedné složky. Máš tam x složek. Čisté aminokyseliny to vyženou zas výš, výroba je MNOHEM těžší, protože se to všechno musí odměřovat. Osladit jednu surovinu umí každý.


Tohle je téma, který nemám podrobně nastudovaný, nebudu předstírat.

Bližší údaje o velikosti Daltonů a jejich množství v proteinu jsem si vyžádal.

Naše debata s Novákem probíhala ve stylu "proč to nemá DH32" a dostalo se mi v zásadě odpovědi, že to není vůbec nutné. Daltony jsou ok, stravitelnost super, chuť super, aminospektrum super. Ale upřesním ty Daltony víc, nebojte, jednáme tady naprosto otevřeně. Viděl bych to spíš jako Hydro Delicate...

Podstatný podle mě není spor, jestli je SAMOSTATNĚ lepší DH32 nebo DH4-5, ale jakou kvalitu má nápoj jako celek. Chuť, stravitelnost, využitelnost.
Je to jako pokoj. Jednotlivé stěny můžou být z kvalitních panelů, ale jen čtyři panely dělají pokoj. Tři panely nejsou pokoj, ale kulisa. Dá se v ní třeba i žít, ale nemáte to pohodlí. Snad to není přehnaná metafora.

Nic proti hořkým DH32 v oblasti nárazového užívání po tréninku. Taky jsem to dával. Ale náš MaxRapid který není JEN jedno hydro (jsou to dva zdroje proteinů a aminokyseliny). Je dělaný na VELKÉ dávky, 60-70 g bílkovin naráz. Případně vícekrát denně, nebo jendou jako MaxRapid protein a pak třeba MaxRapid Gainer (spektrum je identické). Ta využitelnost je vyšší než u produktu z jedné složky a nejsem si moc jistý, čím by se to dalo vyvrátit. Protože využitelnost je fakt něco jiného než stravitelnost.



Jinak k té kvalitě použitého hydrolyzátu syrovátky. To, co výrobce označuje za "4-5% hydro "= DH32. A pozor, ta nehořká chuť je právě naopak znakem vyšší kvality. Hořké peptidy jsou považovány v odborných kruzích za nekvalitní. Ta hořkost se prostě musí vyfiltrovat, což je náročnější úprava. Je to stejné, jako když se filtruje hydrolyzát kolagenu 3x, kde je to ale běžnější postup, protože surovina je levnější.


Hele, já ty Daltony taky nechápu. Novák se rozjel a vůbec jsem to nestíhal. Pamatuju si z toho jen úvodní nadávání "ježismarjá, hlavně, že se všichni hádaj o Daltonech, ale nikdo tomu nerozumí" :)

Tak snad to z článku bude jasnější.

Mám před sebou i tu specifikaci suroviny, ale nejsem z toho chytrej.
Uživatelský avatar
Ragú
 
Příspěvky: 8
Registrován: pát, 30 srp 2013, 09:47

Re: SMARTLABS Hydro Traditional

Příspěvekod Lifter675 » pon, 16 čer 2014, 14:53

Jako je naštěpený sacharid sladký, tak jsou peptidy hořké.
Štěpení je přirozený proces trávení, takže na něm nemůže být nic závadného (obecně vzato).

Debata o <->
ten, kdo vymyslel práci, měl ji také naučit onanovat, aby se dovedla udělat sama
Uživatelský avatar
Lifter675
Site Admin
 
Příspěvky: 3844
Registrován: čtv, 8 pro 2005, 23:14

Re: SMARTLABS Hydro Traditional

Příspěvekod guruhonza » pon, 16 čer 2014, 15:56

edit - nebo radši nic :D
guruhonza
 
Příspěvky: 474
Registrován: úte, 13 zář 2011, 07:15

Re: SMARTLABS Hydro Traditional

Příspěvekod Ragú » pon, 16 čer 2014, 16:28

Jasně, ona je ta debata celkem zbytečná, nicméně Petr Novák vydal nějaké tvrzení, které mě zaujalo, ale nejsem schopný posoudit jeho reálnost, protože moje znalosti v téhle oblasti jsou dost omezené. Proto jsem se obrátil na výrobce (SL), kterého se to tvrzení přímo týká. Mohl jsem to taky poslat do Extrifitu, ale obávám se, že tam by mi odpověděli jen že jejich hydro je první, nejlepší a o víc se nemám starat.

Pokračuje to tady
http://forum.body-control.cz/cs/tema/298-kvalita-hydrolyzatu-syrovatkoveho-proteinu/?post=4274
Uživatelský avatar
Ragú
 
Příspěvky: 8
Registrován: pát, 30 srp 2013, 09:47

Re: SMARTLABS Hydro Traditional

Příspěvekod Lifter675 » pon, 16 čer 2014, 17:08

Ragú píše:Jasně, ona je ta debata celkem zbytečná, nicméně Petr Novák vydal nějaké tvrzení, které mě zaujalo, ale nejsem schopný posoudit jeho reálnost, protože moje znalosti v téhle oblasti jsou dost omezené. Proto jsem se obrátil na výrobce (SL), kterého se to tvrzení přímo týká. Mohl jsem to taky poslat do Extrifitu, ale obávám se, že tam by mi odpověděli jen že jejich hydro je první, nejlepší a o víc se nemám starat.

Pokračuje to tady
http://forum.body-control.cz/cs/tema/298-kvalita-hydrolyzatu-syrovatkoveho-proteinu/?post=4274


Proč by tě mělo zajímat tvrzení Pana Nováka?
ten, kdo vymyslel práci, měl ji také naučit onanovat, aby se dovedla udělat sama
Uživatelský avatar
Lifter675
Site Admin
 
Příspěvky: 3844
Registrován: čtv, 8 pro 2005, 23:14

Re: SMARTLABS Hydro Traditional

Příspěvekod Ragú » pon, 16 čer 2014, 17:36

Protože je to člověk, který se v oblasti výživy a doplňků výživy pohybuje podstatně déle, než my všichni a jeho tvrzení jde proti současnému proudu, který je nakloněný vyšším DH.
Uživatelský avatar
Ragú
 
Příspěvky: 8
Registrován: pát, 30 srp 2013, 09:47

Re: SMARTLABS Hydro Traditional

Příspěvekod melounek » úte, 17 čer 2014, 00:13

No mně nepřijde, že by pan Novák byl nějak zásadně proti hydru DH32. Naopak píše, že je to na sportovní výživu zbytečný luxus. A luxusní zboží bývá ok, ne?

Jinak jsem koukal na to nový hydro od Nováka (http://obchod.body-control.cz/cs/produk ... o-protein/), a zaujala mne poslední věta popisu k výrobku - "Rozhodující je molekulová hmotnost peptidů (uváděná v Daltonech), a nikoli procento hydrolýzy, právě kvůli odlišné výchozí velikosti molekul." Ze specifikací surovin pro výrobu Hydro Delicate a Hydro Traditional poměrně jednoznačně vyplývá, že procento hydrolýzy a molekulová hmotnost peptidů spolu úměrně souvisí (viz výše, kde jsem to postoval před pár měsíci). A druhá věc, co mě zaujala je, že právě u max rapidu hydro proteinu průměrná molekulová hmotnost v Daltonech v popisu chybí. Odhaduji, že se bude blížit Hydru Delicate.
Slova tohoto světa jsou příliš těžká pro ptáka, jenž nad oblaka vzlétá....
Uživatelský avatar
melounek
Guru
 
Příspěvky: 4152
Registrován: úte, 13 pro 2005, 15:19

Re: SMARTLABS Hydro Traditional

Příspěvekod Lifter675 » úte, 17 čer 2014, 07:47

Ragú píše:Protože je to člověk, který se v oblasti výživy a doplňků výživy pohybuje podstatně déle, než my všichni a jeho tvrzení jde proti současnému proudu, který je nakloněný vyšším DH.

Myslíš toho samého Bolida? :lol:
Každý kope za svůj tým...
ten, kdo vymyslel práci, měl ji také naučit onanovat, aby se dovedla udělat sama
Uživatelský avatar
Lifter675
Site Admin
 
Příspěvky: 3844
Registrován: čtv, 8 pro 2005, 23:14

Re: SMARTLABS Hydro Traditional

Příspěvekod Ragú » úte, 17 čer 2014, 08:00

Lifter675 píše:
Ragú píše:Protože je to člověk, který se v oblasti výživy a doplňků výživy pohybuje podstatně déle, než my všichni a jeho tvrzení jde proti současnému proudu, který je nakloněný vyšším DH.

Myslíš toho samého Bolida? :lol:
Každý kope za svůj tým...


A myslíš si, že on si DH32 sehnat nemohl? Dle výsledných cen Hydra Traditional a Delicate cena surovin o moc rozdílná nebude.

Bližší specifikace toho jejich proteinu zkusím získat.
Uživatelský avatar
Ragú
 
Příspěvky: 8
Registrován: pát, 30 srp 2013, 09:47

Re: SMARTLABS Hydro Traditional

Příspěvekod Lifter675 » úte, 17 čer 2014, 08:20

Ragú píše:
Lifter675 píše:
Ragú píše:Protože je to člověk, který se v oblasti výživy a doplňků výživy pohybuje podstatně déle, než my všichni a jeho tvrzení jde proti současnému proudu, který je nakloněný vyšším DH.

Myslíš toho samého Bolida? :lol:
Každý kope za svůj tým...


A myslíš si, že on si DH32 sehnat nemohl? Dle výsledných cen Hydra Traditional a Delicate cena surovin o moc rozdílná nebude.
Je to o tom, co chceš produkovat... pak to svými tvrzeními budeš podporovat, nikdy však potápět.
Předpokládám tedy, že tvrzení o hořkosti a nekvalitě je báchorka a že bude míchat směsku s nízkým zastoupením nehořkého hydra.
ten, kdo vymyslel práci, měl ji také naučit onanovat, aby se dovedla udělat sama
Uživatelský avatar
Lifter675
Site Admin
 
Příspěvky: 3844
Registrován: čtv, 8 pro 2005, 23:14

Re: SMARTLABS Hydro Traditional

Příspěvekod Ragú » úte, 17 čer 2014, 18:04

Lifter675 píše:Předpokládám tedy, že tvrzení o hořkosti a nekvalitě je báchorka a že bude míchat směsku s nízkým zastoupením nehořkého hydra.


Vždyť k tomu se právě snažím dopátrat, co je na tom pravdy, proto jsem se zeptal i tady a ne jen na fóru, kde se prodávají jeho výrobky. Jak už jsem psal, Hydro Traditional používám skoro dva roky a zatím nemám potřebu nic měnit, což ale nemění nic na mojí zvědavosti.
Uživatelský avatar
Ragú
 
Příspěvky: 8
Registrován: pát, 30 srp 2013, 09:47

PředchozíDalší

Zpět na Eshop

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 návštevníků

cron